Denizcilik & Gemicilik Sektörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Denizcilik & Gemicilik Sektörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2016 yılında elde edilen verilere göre Türkiye’de gemi inşaa sektöründen 1.5 milyar, gemi bakım ve onarım sektöründen ise 1 milyar dolardan fazla gelir elde edildi. Bu veriler ışığında değerlendirildiğinde gelecek yıllarda deniz ticaretinde, gemi inşa ve bakım-onarım sektöründe ülke sıralamamız giderek yükselecek. Bu da bizlere denizciliğin ve gemi sektörünün önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Denizcilik Neden Önemli?
Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman pek çoğunun ortak özelliğinin denizcilikte etkin bir şekilde yer alıyor olmaları olduğunu görebiliriz. Dünyanın yaklaşık %70’nin sularla kaplı olduğunu ve tüm ülkeler arasında en etkin ulaşım yolunun denizler olduğunu düşünürsek denizciliğin önemini bir kez daha net bir şekilde görebiliriz. Özellikle ülkemiz üzerinde bulunduğu coğrafi konum sebebi ile global anlamda denizcilik faaliyetleri açısından oldukça avantajlıdır.

● Daha ekonomik taşıma maliyetlerine sahiptir
● Enerji tüketimi daha azdır
● Çevreyi daha az kirletir
● Pek çok alt sektörün çalışmasına ve istihdamına katkı sağlar

Türkiye’de Gemi İnşa Sektörü
Türkiye’de gemi inşa sektörü 1990’lar itibari ile dünyada bilinirliği artan bir marka olmaya başlamıştır. Ülkemizde faal olarak çalışan 87 adet tersane; kimyasal tankerler, kuru yük gemileri, balıkçı tekneleri, yelkenliler, yatlar gibi pek çok gemi üretimi gerçekleştirmektedir. Gemi üretimine ek olarak, ülkemizde gemi bakım-onarım sektörü de oldukça gelişmeye başlamıştır. Türkiye’de üretilen gemi modelleri ve tonajları oldukça çeşitlidir. Ülkemizde üretilen başlıca gemi çeşitleri şu şekildedir; kimyasal madde tankeri, tanker, konteyner, yük gemisi, yelkenli, kargo gemisi, balıkçı gemisi, sahil güvenlik botu, sürat teknesi, yakıt tankeri.

Türkiye’de gemi inşa sanayii 4 temel alandan oluşur:
1.Gemi İnşa ve Bakım-Onarım Tersaneleri
2. Çekek Yerleri
3. Yan Sanayi Üreticileri
4. Malzeme Tedarikçileri

Gemi inşa sektörünün ülkemize katkıları nelerdir?
● Ülkemize döviz girişi sağlar
● Pek çok yan sanayinin gelişmesine katkı sağlar
● Deniz ticaretini destekler
● Yeni istihdamların gerçekleşmesine olanak sağlar
● Ülke savunmasına katkı sağlar

Gemi Bakım-Onarım Kavramı
Gemi bakım-onarım kavramı, genel olarak tüm gemi türlerinin havuzlanması ve tamiri için kullanılan bir terimdir. Gemilerin uzun süreli kullanımı, bulunduğu koşullara bağlı olarak aşınması ya da geçirdiği kazalar sonrası bakım ve onarım işlemlerinden geçirilmeleri gerekir. Tüm bunların dışında gemilerin seyirlerine devam edebilmesi için yıllık ve özel rutin bakım ve onarımlarını da yaptırmaları gerekmektedir.

Gemi Bakım-Onarım Tersanelerinin Önemi
Gemi üretimi kadar gemi bakım-onarım hizmetleri de ülkemizde oldukça gelişmiştir. Özellikle çevre ülkelerde bakım-onarım hizmeti veren tersanelerin azlığı sebebi ile ülkemiz bu alanda kaliteli ve etkin hizmet veren ülkeler arasında yer almaktadır. Bu alandaki yetkinliğimiz sebebi ile 2000 yılından beri artan bir grafik ile gemi onarım ve bakım hizmetleri verilmektedir. 2000 yılında 4.856.168 DWT’luk geminin bakımı yapılırken bu rakam 2011 yılında 13.071.654 DWT’a yükselmiştir. Dünya genelinde ortaya çıkan ekonomik kriz her sektörü etkilediği gibi gemi üretim sektörünü de etkilemiştir. Yeni gemi inşasında mali sebeplerden dolayı ortaya çıkan sıkıntılar hali hazırda var olan gemilerin bakımının ve onarımının en doğru şekilde yapılarak yeniden kullanılabilir olmalarının önemini arttırmıştır.

Merve ALTIN
(Sac Denizcilik İçin Kaleme aldığı yazısı)
03.03.2022

Call Now Button
Open chat